«Jeg var redd»

Industrivernkonferansen 9. september 2022 Skrevet av Karoline Kathrine Åbyholm

På Industrivernkonferansen deler underbrannmester Kristoffer Sveen sin traumatiske opplevelse på vei inn, under og i etterkant av Gjerdrum-hendelsen.

Tenk deg at du sender søsteren din, faren din eller barna dine inn i det du ser for deg er den sikre død.

Det var følelsen underbrannmester Kristoffer Sveen kjente på da han var med første brannenhet på oversiden av Gjerdrum-skredet i 2020.

– Vi som jobber i brannvesenet bor sammen, trener sammen og lever sammen 24/7 når vi er på vakt. Vi blir som en stor familie. Det var kjempetøft å sende familien min inn i det som i mine øyne var den sikre død da vi måtte evakuere husene på oversiden av skredet. Jeg var helt sikker på at vi kom til å reise hjem derfra med tomme seter i bilen, sier Sveen.

Kristoffer Sveen ønsker å fjerne stigmatiseringen rundt psykisk helse.
Foto: Privat

Han jobber til daglig som underbrannmester i Øvre Romerike brann og redning, og fungerer som utrykningsleder når brannmesteren er borte. På Industrivernkonferansen 2022 kommer han for å snakke om sine erfaringer etter Gjerdrum-skredet – og hvordan han til slutt fikk bearbeidet traumet.

Vil fjerne stigmatisering

I etterkant av hendelsen har Sveen vært en ivrig forkjemper for å fjerne stigmatiseringen rundt psykisk helse.

– Det er viktig for meg at psykisk helse skal få den plassen den fortjener i samfunnet. Vi må komme forbi at vi stigmatiserer og bagatelliserer det. I mange mannsdominerte yrkesgrupper kan det være vanskeligere å få en åpenhet rundt dette. Vi har kommet et godt stykke på vei i samfunnet, men vi er langt ifra mål, sier Sveen.

– Ingen tar bort marerittene

Han presiserer at traumer ikke trenger å bli utløst av en så stor katastrofe som han opplevde, men at det er fullt mulig å få lignende reaksjoner etter langt mindre hendelser.

– For meg kom ikke den ordentlige reaksjonen før etter 7-8 måneder, og da hadde jeg allerede vært gjennom debrief og to runder med kollegastøtte. Reaksjonen kom så sakte, og etter hvert trodde jeg at det var normalt å grine seg i søvn og ha mareritt hver natt.

Han håper foredraget på Industrivernkonferansen 2022 kan være til inspirasjon og noe folk vil ta med seg hjem.

– Når du har opplevd noe tøft og selv om du har mange rundt deg, er det ingen som kan ta bort følelsene dine, opplevelsen din og marerittene fra deg. Det er viktig at vi snakker om dette. Psykisk helse har blitt en hjertesak for meg. Hvis det at jeg forteller min historie kan hjelpe én annen person, så er det verdt det, sier Sveen.

På Industrivernkonferansen 2022 får du høre Kristoffer Sveen sitt sterke og gripende foredrag om psykisk helse og veien ut av traumet.

Følg med utover høsten

Følg med på nso.no og følg oss gjerne på Facebook, Instagram og Linkedin for flere nyhetssaker om konferansen utover høsten.

Hvis du uansett vet at du vil komme på konferansen er det bare å melde seg på med det samme for å være sikret plass.

Vi håper å se deg på Thon Hotell Arena, Lillestrøm 6. og 7. desember 2022!