Et av Norges eldste industrivern fylte 80 år

Glimt fra bedriftene 25. november 2022 Skrevet av Elizabeth Kvie Lundevall

Aker Solutions AS avd. Stord feiret jubileet med storøvelse og festmiddag.

Industrivernet på Aker Solutions AS avd. Stord fylte 80 år i november. Industrivernet feiret med øvelse på dagen og flott middag med taler på kvelden.

Industrivernet øvde på å søke opp skadde personer på området ute etter en tenkt gassulykke med følgende brann i bil. Totalt var det tre skadde personer som trengte førstehjelp. En måtte reddes ned fra høyde og kunne ikke gå, derfor måtte en kran brukes med stativ. Nummer to hadde mistet hånden, nummer tre hadde brudd i beinet, en omkom i en bilbrann og en femte person ble på kjørt av en bil. I tillegg var det gasseksplosjon som førte til at et kumlokk ble kastet opp i luften og landet på bakken.

Alf Stand, industrivernleder ved Aker Solutions AS, Stord. Foto: Leif Kristian Skutle/fotografskutle.no

Krevende øvelse

Ledelsen satte krisestab og øvde på å besvare henvendelser fra pårørende, kontakte nødetatene og varslet kommunen, og informere selskapets ledelse.

– Øvelsen hadde mange elementer og var meget krevende. Vi kan bli bedre på flere ting, men alt i alt gikk øvelsen meget bra, sier Alf Stand, industrivernleder i Aker Solutions AS, Stord.

– I mine 32 år ved verftet, har jeg sett industrivernet i aksjon mange ganger, og jeg er trygg på at vi er gode, sa verftdirektør Arve Klepp.

– Stolt av industrivernet

Head of HSSE Torstein Leth uttalte hvor stolt han var av virksomhetens industrivern.

– Det blir utført utrolig mye godt HMS-arbeid på dette verftet. Og dere er juvelen i sikkerhetsarbeidet på verftet. Jeg tror ikke det er noe jeg snakker om med større stolthet enn industrivernet. Er det noen som går på jobb og jeg vet er her for alle de andre, er det dere. Det krever noe ekstra. En må være av et spesielt kaliber for å være en del av denne gjengen. Jobben dere gjør er livsviktig i all mulig forstand. Det har dere bevist igjen og igjen, sa Leth.

Direktør i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, Knut Oscar Gilje, var også til stede under øvelsen og festmiddagen.

– Når vi er på tilsyn pleier vi å stille spørsmålet «hva kan skje hos dere?». Det må man kunne svare på, og det er ikke alltid like lett. Men det er utgangspunktet for å lage en beredskap, og det gjør dere på en forbilledlig måte. Dere er en hjørnesteinsbedrift. Alle vet hvem dere er, alle har en eller annen kobling mot dere. Det er kjempeviktig at dere fungerer, sa Gilje under jubileumsmiddagen for industrivernet på Fitjar fjordhotell.

Industrivernet flankert med følge. Industrivernleder Alf Strand står til høyre på bildet. Foto: Leif Kristian Skutle/fotografskutle.no