
Røykdykkere må gjennom flere harde tester. Her trenes det på strålerørsteknikk på Lahaugmoen kurs- og kompetansesenter. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Veilederen ble publisert 12. februar 2021, og er utarbeidet av Arbeidstilsynet.
I forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid) stilles det særlige krav om helsemessig skikkethet for røyk- og kjemikaliedykkere. Dette gjelder også for røyk- og kjemikaliedykkere i industrien. Innsatspersonell som skal utføre røyk- eller kjemikaliedykking skal gjennomgå helseundersøkelse og test av fysisk kapasitet. Det er arbeidsgivers plikt å sørge for at undersøkelse og test gjennomføres regelmessig.
Fysisk kapasitet
I den reviderte veiledningen fra Arbeidstilsynet er det gjort endringer både i helseundersøkelsen og i de fysiske testene. Veilederen er rettet mot arbeidsgiver, arbeidstaker og mot kompetent helsepersonell som skal bedømme om røyk- og kjemikaliedykkerne er helsemessig skikket.
Med fysisk kapasitet er i veiledningen beskrevet som fysiske og mentale egenskaper som antas å være avgjørende for om en innsatsperson er helsemessig skikket. Det gjelder utholdenhet, kondisjon, muskelstyrke og forhold som arbeidsteknikk, varmetoleranse, bevegelighet, balanse, hørsel, syn, reaksjons- og koordineringsevne, håndtering av stress samt pusteteknikk.
For å kunne vurdere og dokumentere fysisk kapasitet skal det gjennomføres øvelser og tester. Minimumskravene til arbeidsrelatert funksjonsevne og fysisk kapasitet er de samme uansett alder, kjønn eller ansettelsesforhold.

Foto: Oslo brann- og redningsetat
Tre godkjente testmetoder
Det er i veiledningen beskrevet tre godkjente testmetoder: «Fredrikstad-testen», «Trønder-testen» og kombinasjonstester.
– Industrivernpliktige virksomheter med røyk- og kjemikaliedykkere bør finne disse testene hensiktsmessige og tilpasset eget behov. Det er en fordel at testmetoden som benyttes er den samme som for det kommunale brann- og redningsvesen. For mange virksomheter kan det også være en god løsning å gå i et samarbeid med lokalt brannvesen om gjennomføring av testene, sier spesialrådgiver i NSO, Bjørn Egil Jacobsen.
Kort beskrivelse av de tre godkjente testmetodene:
- «Fredrikstad-testen»: Testen er utviklet av Fredrikstad brann- og redningskorps. Testen er arbeidsrelatert og består av 12 funksjonelle elementer som stiller krav til fysisk kapasitet, eksempelvis å bære slanger og sette opp stige. Testen skal gjennomføres på tid, hvilket innebærer at man også får testet evnen til å disponere kreftene. Testene er anvendt av Fredrikstad brannvesen i en årrekke og antas å oppfylle krav til test av fysisk utholdenhet og styrke. Testen skal gjennomføres innen 10 min. 30 sek., under forutsetning av at den gjennomføres på glatt overflate, for eksempel betong.
- «Trønder-testen»: Trønder-testen er utviklet av representanter fra Trøndelag brann- og redningstjeneste, og er siden starten i 2012 testet bredt ut av virksomhetens heltidsansatte i tillegg til at den er prøvd ut av eksterne aktører. Testen er videreutviklet etter innspill fra blant annet virksomhetens bedriftshelsetjeneste.
- Kombinasjonstester: Dette alternativet er primært aktuelt for mindre brannvesen eller andre aktører hvor det ikke er mulig å tilrettelegge for testbaner for utførelse av funksjonelle tester. Dette omfatter tester av henholdsvis utholdenhet og av andre deler av fysisk kapasitet.