Vil batteribranner til livs

Nyheter 3. januar 2023 Skrevet av Elizabeth Kvie Lundevall

Ni av ti branner ved gjenvinningsanlegg i Norge skyldes litiumbatterier som tar fyr. Synne Sauar og Ida Marie Pedersen mener de vet hvordan disse batteriene kan fanges opp.

Gründerne Synne Sauar og Ida Marie Pedersen var i gang med masteroppgaven sin om returtre i entreprenørskap og innovasjon hos Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås.

De hadde kontakt med en gjenvinningsvirksomhet for å lære mer om returordningene for tre.

– Men da gjenvinningsvirksomheten sa at de ikke kunne ta telefonen en gang vi ringte fordi de var opptatte med å slukke en brann, ja da begynte vi å tenke at her var det noe interessant vi kanskje kunne jobbe med videre, sier Ida Marie Pedersen, CPO & CO-Founder i Li-Tech AS.

Det er gjenvinningsbransjen selv som har etterlyst at noe gjøres med alle batteribrannene, understreker Pedersen.

Umenneskelig oppgave

Hun og medgründer og forretningspartner Synne Sauar mener de har løsningen på alle batteribrannene. De gleder seg til å prøve ut den første sensoren som skal festes under samlebåndet for avfall hos Stena Recycling AS på Frogner utenfor Lillestrøm. Går det som Pedersen og Sauar vil, skjer det i høst eller tidlig 2023. Til daglig har de to kontor i Ås, og har en såkalt testrigg i lokalene til NMBU på Ås.

– Testriggen er et tre meter langt samlebånd som vi har fått låne av Stena Recycling AS. Vi tester ut teknologien vår som går ut på å montere en sensor på enden av samlebåndet. Den skal fange opp batteriene. Den skal fungere som en siste kontrollpost før alt går i avfallskvernen, forklarer Sauar.

I dag er det fortsatt mye manuell sortering av avfall på Stena Recycling på Frogner. 70 personer arbeider fra klokken 7 til klokken 23 langs samlebåndet og sorterer søppel.

Vi bruker sensoriske løsninger og kameraløsninger som vi mener ikke er brukt i bransjen tidligere

Synne Sauar

– En person står alltid på enden av samlebåndet og passer på at ingen batterier slipper gjennom. Denne personen er den aller siste kontrollposten, men nå kan altså denne personen snart få hjelp av sensoren vår, sier Sauar.

«Zombie»-batterier

Det er såkalte «zombie»-batterier Pedersen og Sauar vil fange opp. «Zombie»-batterier er litiumbatteriene som havner i avfallet som leveres til gjenvinningsstasjonene og kan forårsake en brann der. Utsettes batteriene for ytre belastninger, som for eksempel avfallskvernen, kan restenergien i batteriet gjøre at det begynner å brenne. Det er alltid litt energi igjen i batterier. Et tilsynelatende uskyldig lite batteri, et såkalt knappcellebatteri, som ligner på en knapp eller en mynt, som finnes i for eksempel barneleker i enkelte tegneserieblader, kan være nok til å starte en brann i en container. En brann kan bli eksplosiv dersom det er olje, bensin, gass eller andre kjemikalier i avfallet.

Sirkulærøkonomi

Interessen for gjenvinningsbransjen startet med at gründerne er opptatt av sirkulærøkonomi.

– Avfallsbransjen er sentral for sirkulærøkonomien. Vi får ikke til det grønne skiftet hvis ikke vi gjenvinner alt avfallet vi produserer, mener Pedersen.

– Vi har aldri opplevd batteribranner på gjenvinningsstasjoner, men vi har sett mange filmer og videoer fra slike branner. Det blusser opp raskt og brenner kraftig. Ulmebranner i avfall kan inneholde giftige gasser. Det er viktig å redusere antallet branner for bransjen. Det er et enormt problem vi bare må løse, uttaler Sauar.

Ikke skadelig

Hun forklarer sensorteknologien de har funnet opp slik:

– Vi bruker ikke røntgen, altså ikke ioniserende stråling, for det er skadelig for de ansatte som er rundt. Vi bruker sensoriske løsninger og kameraløsninger som vi mener ikke er brukt i bransjen tidligere, forklarer Sauar.

D2 og Dagens Næringsliv har utpekt de som en av 30 ledestjerner i 2022.

Når et objekt passerer sensoren, som er festet under samlebåndet, dannes det en refleksjon av objektet.

– Ved hjelp av terskelverdier og maskinlæring lager vi en programvare som kan gi indikasjoner om komponenten inneholder batterier. Vi lager rett og slett en løsning for å fange opp batteriene før de går inn i avfallsstrømmen, sier Sauar.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Test-laben til Sauar og Pedersen. Foto: Alexander Eriksen

Følger med internasjonalt

Nå leter gründer-duoen etter én eller flere investorer slik at de kan videreutvikle ideen til et ferdig produkt som kan monteres på samlebåndet hos Stena Recycling AS. Drømmen er å produsere mange av sensorene og selge de internasjonalt til en stadig voksende bransje som opplever batteribranner

– Vi har kontakt med flere bransjeaktører og det vises godt med interesse for produktet vi utvikler. Vi utvikler det i tråd med bransjen selv. Vi har kontakt med flere gjenvinningsstasjoner, men hovedkontakten vår er Stena Recycling AS, sier Sauar.

Såre enkelt

Li-Tech-gründerne oppfordrer alle til å levere inn elektronikken til de riktige innsamlingssteder.

– Rydd opp hjemme og lever det du ikke bruker. Vær bevisst når du tar ut batterier. Det er lett tilgjengelige returpunkt i dagligvarebutikker og alle steder som selger elektronikk, oppfordrer Pedersen.

– Dette er et spennende prosjekt som vi håper kan hjelpe oss videre med hensyn til utsortering av batterier fra EE- avfallet slik at risiko for brann kan reduseres ytterligere, sier Ellen Bergland, Manager i Stena Recycling AS og styremedlem i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon.

Artikkelen ble publisert i Sikkerhet nr. 3 2022.