– Industrivern må opp på blokka

Nyheter, Nytt fra NSO 7. februar 2023 Skrevet av Karoline Kathrine Åbyholm

Selv om TINE SA avd. Tunga er en del av et større konsern, er anleggssjef Øyvind Hatletveit tydelig på hvor ansvaret for industrivern ligger.

– Industrivern er noe som lokal ledelse på den enkelte virksomhet er ansvarlig for. Det er snakk om en bevissthet og et eierskap på lokasjonen ute i drift. Dersom det skjer en større hendelse ute på anlegg, så må lokal ledelse ha en beredskap og et eierskap til å håndtere dette effektivt. Da er lokal ledelse ansvarlig for å sørge for at beredskap blir prioritert ved å legge til rette for gode arbeidsvilkår og gi industrivernleder den støtten som trengs, sier anleggssjef ved TINE SA avd. Tunga, Øyvind Hatletveit.

Han er ett av to nye styremedlemmer i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon sitt styre, og hans fanesak er at industrivern ikke skal være et «venstrehåndsarbeid».

Anleggssjef ved TINE SA avd. Tunga Øyvind Hatletveit. Foto: Privat

HMS er alltid først

– Det er utfordrende om virksomheter tenker «nå skal vi ha et industrivern», og at det blir et dugnadsarbeid og noe som ses på som et «nødvendig onde». Men uansett hvilken bransje man jobber i er HMS det viktigste. I industrien må industrivern være en helt naturlig del av den systematiske HMS-jobben, mener Hatletveit.

– Hos TINE er vi veldig tydelige til alle medarbeidere som utfører en arbeidsoppgave på prioritering: Det skal være HMS, kvalitet og effektivitet – i den rekkefølgen. Vi ønsker ikke at de ansatte skal tenke at man dropper verneutstyr for å gjøre jobben raskere. Da skal de heller bruke lenger tid og jobbe sikkert.

– Grunnleggende aktivitet for driften

Med lang fartstid som leder i industrivernpliktige virksomheter, nå ved TINE Tunga og tidligere som bryggerisjef ved E.C. Dahls i Trondheim, er Hatletveit tydelig på at industrivern skal ha sin fortjente plass i industrien og HMS-arbeidet.

– Industrivern må opp på blokka. Det er viktig at virksomheter der ute viser at industrivern er en grunnleggende aktivitet for driften. Det er også avgjørende at industrivern blir en integrert del av virksomheten, og det er viktig å utvikle det rette engasjementet og finne de rette innsatspersonene, sier Hatletveit.

I ukene fremover kommer vi til å presentere de nye styremedlemmene i NSO og den nye styrelederen.

NSOs styre

NSOs direktør rapporter til et styre som er oppnevnt av Næringslivets Hovedorganisasjon. Styret består av representanter for industrien og Norsk Industri.

Styrets sammensetning for 2023 er:

  • Leder: Tone Rabe, direktør for eiendomsforvaltning og drift ved Herøya Industripark AS.
  • Styremedlemmer: Torstein Leth, Head of HSSE&QM Region West Norway ved Aker Solutions Stord, Roger Søråsdekkan, administrerende direktør ved Allnex Norge AS, Grete Ovanger, direktør i ASKO Nord og Ellen Bergland, HSEQ Manager i Stena Recycling AS.
  • Varamedlemmer: Øyvind Hatletveit, anleggssjef ved TINE SA avd. Tunga, Silje Kathrine Alvsvåg, Group Compliance Manager i Bremnes Seashore og Pernille Vogt, fagsjef HMS i Norsk Industri.