– Viktig med møteplasser og erfaringsutveksling

Nyheter, Nytt fra NSO 20. februar 2023 Skrevet av Karoline Kathrine Åbyholm

Nyvalgt styremedlem i NSO og tidligere industrivernleder ved Bremnes Seashore, Silje Kathrine Alvsvåg, brenner fortsatt for beredskap.

Da Silje Kathrine Alvsvåg fikk spørsmål om hun ønsket å delta i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO) sitt styre, var svaret enkelt.

– Det var veldig lett å takke ja til den forespørselen. Selv om jeg har fått ny stilling i virksomheten er jeg fortsatt opptatt av beredskap. Det å jobbe med industrivern på en daglig basis er en av arbeidsoppgavene jeg kommer til å savne. Men jeg vet at industrivernet vårt er godt ivaretatt med nye, gode krefter, sier Group Compliance Manager i Bremnes Seashore på Bømlo, Silje Kathrine Alvsvåg.

Hun mener NSO skiller seg fra andre tilsynsmyndigheter ved å ha en åpen tilnærming til virksomhetene.

– Som industrivernleder opplevde jeg at NSO var opptatt av å gjøre oss bedre og ikke bare komme med pekefingeren. Jeg synes det er kjekt å kunne beholde relasjonen til industrivern og NSO, og håper jeg kan bidra inn i styret med nyttige synspunkter fra min tidligere erfaring som industrivernleder, sier Alvsvåg.

Trygt hjem fra jobb

De som har vært med i industrivernet noen år vil kanskje dra kjensel på Alvsvåg. Hun har jobbet som HMS-sjef og industrivernleder ved Bremnes Seashore i en årrekke, og har også stått på scenen under Industrivernkonferansen og fortalt om industrivern-samarbeidet mellom virksomhetene på Bømlo.

– Som compliance-sjef er det mitt ansvar å sørge for at virksomheten etterlever regelverket, rett og slett sørge for at vi har orden i sysakene. Forskrift om industrivern kommer også innunder her, og det å bidra til at folk skal komme trygt hjem fra jobb er et felles mål som er viktig for oss alle, sier Alvsvåg.

Utfordringer og møteplasser

Hun kjenner godt til mange av utfordringene industrivern står overfor fra sin tidligere rolle.

– Å bygge et robust industrivern handler om å være trygg i rollen man trer inn i når noe skjer. Da må man øve, trene og få alle i industrivernet til å mestre sin rolle. I tillegg sitter man som industrivernleder ofte alene på sin tue. Da er Industrivernkonferansen og de andre møteplassene NSO skaper viktige for å kunne snakke med folk i samme situasjon. Jeg vet hvor vanskelig det kan være, og det er en erfaring og styrke jeg vil ta med meg inn i styrearbeidet i NSO, sier hun og legger til at en annen utfordring er å gjøre industrivern godt nok kjent i den enkelt kommune.

– Industrivernet har kompetanse og ressurser det er viktig at kommunen og nød- og beredskapsetatene vet om. Derfor er det viktig at industrivern blir tatt på alvor, sier Alvsvåg.

I ukene fremover kommer vi til å presentere de nye styremedlemmene i NSO og den nye styrelederen.

NSOs styre

NSOs direktør rapporter til et styre som er oppnevnt av Næringslivets Hovedorganisasjon. Styret består av representanter for industrien og Norsk Industri.

Styrets sammensetning for 2023 er:

  • Leder: Tone Rabe, direktør for eiendomsforvaltning og drift ved Herøya Industripark AS.
  • Styremedlemmer: Torstein Leth, Head of HSSE&QM Region West Norway ved Aker Solutions Stord, Roger Søråsdekkan, administrerende direktør ved Allnex Norge AS, Grete Ovanger, direktør i ASKO Nord og Ellen Bergland, HSEQ Manager i Stena Recycling AS.
  • Varamedlemmer: Øyvind Hatletveit, anleggssjef ved TINE SA avd. Tunga, Silje Kathrine Alvsvåg, Group Compliance Manager i Bremnes Seashore og Pernille Vogt, fagsjef HMS i Norsk Industri.