Brannalarmen gikk to ganger før øvelse

Glimt fra bedriftene, Øvelser 12. oktober 2023 Skrevet av Elizabeth Kvie Lundevall

To ganger før planlagt øvelse hos Jotun ble brannalarmen utløst. Den første gangen ble brannalarmen utløst manuelt.

– Hvorfor den ble utløst manuelt vet jeg ikke. Det må vi finne ut av senere. Det ble litt hektisk da den gikk av kl. 8. Markørene ringte og spurte om øvelsen var i gang for de var allerede på plass. Vi evakuerte administrasjonen og avdelingen for forskning og utvikling på nærmere 400 personer. Men vi er godt rustet og har øvd godt tidligere, så vi kjører øvelsen som planlagt klokken 10:30, sa industrivernleder i Jotun, Øystein Malme.

Endret starttidspunkt for øvelsen

De ansatte returnerte til jobb. Men så gikk alarmen enda en gang kl. 10. Samtlige ansatte ved virksomheten evakuerte én gang til. Industrivernleder Malme stod ved porten og møtte kolleger som evakuerte virksomheten for andre gang på få timer. Han fikk noen smil og kommentarer fra kollegaer. «Bra øvelse, Øystein». Industrivernleder Malme kunne informere at utløst brannalarm ikke var en del av øvelsen.

Fagleder industrivern og industrivernleder tok en prat og sammen med firmaet Medical, Bjørn-Tore Løvtangen som var med å planlegge storøvelsen ble politi og brann kontaktet for å endre på starttidspunktet for øvelsen da industrivernet for andre gang på morgenen måtte håndtere brannalarm.

Viktig å være fleksibel

Tidspunktet for øvelsen ble utsatt med 45 minutter for å være sikker på at industrivernet rakk å bli ferdig med arbeidet rundt den siste brannalarmen og industrivernleder bestemte at evakueringen av ansatte ved virksomheten utgikk da de allerede hadde vist to ganger i løpet av to timer at dette kunne de.

Evakuering av ansatte var lagt inn som en del av den øvelsen som skulle gå klokken 10:30.

– Å være fleksibel er viktig i en beredskapsorganisasjon, og det er også viktig å ha evnen til å kunne håndtere det som skjer uansett når og hvor det skjer, sier industrivernleder Øystein Malme.

– Uforutsette ting skjer

Under øvelsen 11. oktober ble det blant annet øvd på kjemikalieutslipp i vann. I tillegg ble det øvd på personskader som brannskade og kjemikalieskade sølt på kroppen. Politi, brann og helse deltok på øvelsen sammen med industrivernet og Sandefjord havnevesen.

Thomas Nordberg er til daglig røyk- og kjemikaliedykker i Oslo brann og redning (OBRE), men deltok på øvelsen ved Jotun som fagansvarlig CBRNE i Nordvern. Han berømmer industrivernet og Jotun for å omstille seg raskt da brannalarmen gikk to ganger før øvelsen.

– Uforutsette ting skjer, men da er det viktig å ikke la seg vippe av pinnen og gjøre som Jotun gjør: Gjennomføre øvelsen med en liten justering. Ikke la det uforutsette påvirke resten av dagen. Så langt har industrivernet i Jotun håndtert det uforutsette godt, sa Nordberg under øvelsen 11. oktober.

Du kan lese mer om industrivern-øvelsen ved Jotun i løpet av de neste ukene her på nso.no

Industrivernøvelsen ved Jotun i Sandefjord fikk en dramatisk start da brannalarmen gikk av flere ganger før øvelsen startet. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features
Brannbilen ble også tatt ut for en luftetur på morgenkvisten før øvelsen. Hver dag kjøres den en tur for å være sikker på at alt fungerer. Foto: Elizabeth Kvie Lundevall/NSO
Industrivernet har et depot hvor de har utstyret sitt. Foto: Elizabeth Kvie Lundevall/NSO