Harald er ny seniorrådgiver i NSO

Nytt fra NSO 12. september 2024 Skrevet av Karoline Kathrine Åbyholm

– Jeg gleder meg til å gå på tilsyn på industrivernpliktige virksomheter og se hvordan industrien er organisert.

Harald Axelsen startet som ny seniorrådgiver i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO) i august 2024. Han forteller at interessen for krisehåndtering startet tidlig.

– Min interesse for krisehåndtering og beredskap startet med togkollisjonen ved Lillestrøm 5. april 2000. Da jobbet jeg i firmaet UMS og vi fant ut at løsningen vi hadde kunne brukes til effektivt å kalle inn personell og varsle befolkningen på en rask måte. Etter Lillestrøm-ulykken tok vi sammen med Sivilforsvaret på Romerike frem en løsning som i dag benyttes av mange offentlig og private virksomheter, både for personellinnkalling og befolkningsvarsling innen et geografisk område. Røde Kors brukte opp mot 45 minutter å kalle inn 15 mann til leteaksjon. Ved å ta i bruk et innkallingssystem kortet de tiden til under 2 minutter, sier Harald.

Han forteller at togkollisjonen og konsekvensene den kunne hatt gjorde at han ble opptatt av at virksomheter skal ha god beredskap.

– Det å få mer innblikk i hvilke uønskede hendelser virksomhetene må ta høyde for og hvordan de skal håndtere disse taktisk, operasjonelt og strategisk er kjempespennende.

Veilede og bistå virksomhetene

Harald er utdannet siviløkonom og har bakgrunn innen oppstartsbedrifter med ansvar for salg, implementering og opplæring av varslings- og krisehåndteringssystemer. Han har også jobbet som konsulent innen beredskapsledelse, krisehåndtering og beredskap.

– Jeg søkte jobben som seniorrådgiver i NSO for å kunne jobbe mer med det jeg brenner mest for, nemlig beredskap. Gjennom å føre tilsyn vil jeg få en unik mulighet til å lære mye og forhåpentligvis veilede og bistå virksomheter til å bli flinkere i egenberedskap, sier han.

Harald vil få ansvar for tilsyn og oppfølging av virksomheter i tillegg til å bistå på NSOs kurs.

– Jeg anser meg privilegert i å ha bidratt til å ta frem, implementere og lære opp brukere av krisehåndteringsløsninger til mange private og offentlige virksomheter. Nå gleder jeg meg til å gå på tilsyn på industrivernpliktige virksomheter og se hvordan industrien er organisert og hvilke systemer som benyttes i ulike næringer, sier Harald.