Fant over 100 år gammelt utstyr

Glimt fra bedriftene 29. november 2017 Skrevet av Karoline Kathrine Åbyholm

Da industri­vern­lederen i Rjukan Næringspark skulle rydde i industri­vernutstyret, fikk han seg en stor overraskelse.

For å være et velfungerende industrivern, så holder det ikke å bare ha erfaringer – man må også ha riktig, tilpasset og ikke minst oppdatert utstyr.

Da industri­vern­lederen i Rjukan Næringspark skulle rydde i industri­vernutstyret, fikk han seg en stor overraskelse.

KVALITET: Industrivernleder Terje Lie er imponert over kvaliteten på det gamle utstyret han har funnet. Foto: Bjørn Egil Jacobsen

– Jeg fant utstyr som var over hundre år gammelt, noe var datert helt tilbake til 1912! Utstyret var lagret inne i en grotte. Dette var utstyr som var fra Hydros begynnelse, i forkant av første verdens­krig, forteller industri­vern­leder Terje Lie.

Industriområdet på Rjukan har en lang og innholdsrik historie, og Norsk Hydro etablerte seg allerede på stedet i 1907. Neste store utbygging på Rjukan var Vemork, som var verdens største vannkraftverk da det åpnet i 1911.

– Hydro sparte ikke på noe når det kom til utstyr, og tenkte på både sikkerhet for arbeiderne og byens befolkning. Dette blir også gjenspeilet i industri­vernutstyret vi har funnet. Dette er – etter min mening – utstyr av svært god kvalitet, som sikkert ikke var billig å kjøpe i sin tid, sier Lie.

Hydro la ned drifta i Rjukan i 1991, og det ble etablert en næringspark – den næringsparken som finnes i dag.

Inspirert av masken

Det kanskje morsomste som har kommet ut av det gamle utstyret, er parallellene som man kan trekke til film-serien Star Wars.

– Jeg la ut noen bilder av den ene røykdykkermaska på Facebook for å høre om noen visste om opprinnelsen til denne. Da kom jeg etter hvert i snakk med noen som mente at disse var produsert av en ganske kjent fabrikat i USA. Og jeg fant artikler som mente at disse maskene var en tydelig inspirasjon til hvordan Darth Vader i Star Wars-filmene ble seende ut, sier han.

– God kvalitet

Lie har også funnet et komplett sanitetsskap, mye røykdykkerutstyr og noe om han mener må være en blodtrykksmåler.

– Vi ønsker at dette utstyret blir tatt vare på og vist frem, og vi har vært i kontakt med industriarbeidermuseet. Vi mener dette er en del av historien til Rjukan og norsk industri generelt, så vi håper museet er interessert i å stille det ut, sier han, og legger til at hvis utstyret bare blir liggende i et arkiv, ønsker de å beholde utstyret i næringsparken og lage en egen utstilling.

– Utstyret er veldig flott laget, og jeg fikk nesten grøsninger da jeg fant det fordi kvaliteten kjennes så god ut. Det må ha kostet noe enormt da det først ble kjøpt inn, og utstyret ser også ut som det har vært lite i bruk.

– Men det er kanskje ikke utstyr du hadde vært komfortabel med å bruke i dagens industri­vern?

– Hehe! Nei, jeg ville overhodet ikke latt industri­vernet bruke utstyret i dag. Utstyret er utdatert, selv om det er godt ivaretatt. Det er også veldig tungt, og de fra brannvesenet og flere av mine kolleger sier at de får en litt klaustrofobisk følelse av røykdykkermasken, sier Lie og bedyrer at industri­vernet holder seg til mer moderne og behagelig utstyr i dag.

Artikkelen ble publisert i Sikkerhet nr. 4 2017