Intern konkurranse er bra!

Glimt fra bedriftene 12. mai 2023 Skrevet av Elizabeth Kvie Lundevall

Røykdykkerne ved Nortura Malvik jogger sammen iblant. Røykdykkerleder Arne Berg mener fellestrening gjør at laget blir mer sammensveiset.

– Vi hadde test med brannvesenet for en to til tre år siden og da fikk vi en skikkelig oppvåkning. Da var det flere som fikk en aha-opplevelse at formen ikke var god. Vi fant ut at vi måtte gjøre noe, vi måtte trene mer alle sammen, sier røykdykkerleder Arne Berg i Nortura Malvik.

Berg sier røykdykkerne snakket sammen og fant ut at de måtte trene mer på egenhånd og noe felles også.

– Alle har et ansvar for å være i form om du er røykdykker i industrivernet, sier Berg.

Lagånd

– I en periode trente vi sammen én gang i uken og da merket jeg at vi fungerte bedre sammen som lag. Vi ble en sammensveiset gjeng, sier Berg.

Industrivernet har flere fysiske øvelser med brannvesenet som varmdykk, søk og slangeutlegg som alle krever at en er i form. Dessuten må røykdykkerne årlig gjennom en test for å bevise at de kan møte kravene som settes i røykdykkertesten som blant går ut på å løpe med pusteluft og full brannbekledning. I testen inngår også å kunne bære et menneske på 70 kilo i 100 meter med pusteluft og bekledning.

– Brannvesenet er virkelig i form. De trener i innendørshall og gjør det i arbeidstiden. Jeg har inntrykk av at de spiller mye innebandy. Jeg kunne tenke meg å trene meg oftere, men det er et økonomisk spørsmål for bedriften for vi må gjøre det i arbeidstiden. Vi kan gjøre det utenom jobb også, men vi bor spredt. Vi bor ikke på samme området. Men vi får til å jogge sammen noen ganger i året og det gir oss en pekepinn på formen og er motiverende. Dessuten springer vi en del privat på fritiden, sier Berg.

Han legger til at det er både treningsrom og tredemølle på jobb og ansatte får økonomisk støtte om de er på treningssenter.

Skjerpings

Til tider er formen stigende, andre ganger er den nedadgående.

– Da må man ta seg sammen. Jeg var i mitt livs beste form under pandemien. Jeg trente masse. Andre var i dårlig form, for det ble mye stille sittende arbeid. Det virker som om  det var enten eller. Nå må jeg skjerpe meg igjen! mener Berg.

Berg, 49 år, er eldst blant røykdykkerne. Makkerne er i 30-årene. Men alder er bare et tall, sier Berg og inspirerer alle til å gjøre sitt for å være i god form.

– En blir mer fornøyd om en rører på seg, understreker Berg.

Ingen vil gi seg

Berg sier at ingen har lyst til å gi seg når de løper.

– Det blir litt intern konkurranse når vi skal springe. Du vil ikke være den som gir seg først! Det er lurt å løpe sammen noen ganger i året. Ingen av oss vil være den som stopper først. Det gjør at en trener mer etter en slik test, sier Berg.

– Ja, jeg vil fortsette å gjøre det, mest for røykdykkernes egen sikkerhet om det skjer noe. De må være i form til å håndtere det som kan skje. Resten av industrivernet stilles det ikke slik krav til, men jeg oppfordrer alle til å være i god form, sier Berg.

Skikkelig bakkeløp

Røykdykkerne snørte på seg joggeskoene fredag 17. mars for å se hvordan det stod til med formen.

– Egentlig skulle vi springe rundt et vann på 3,4 kilometer som vi har gjort tidligere. Men det har snødd og fortsatte å snø så det var vanskelig å springe. Istedenfor ble det bakkeløp. Helt ned til fjorden og opp igjen til arbeidsplassen vår. Skikkelig bakkeløp! Sier Berg.

Han har kun syklet opp bakken før, og hadde ikke tenkt han skulle oppleve å springe den.

– Det som er så artig er at det er Sverre Lorentzen som foreslo at vi skulle springe opp bakken. Han var en av de som var i dårligst form da vi for noen år siden sprang rundt vannet med brannvesenet. Han har trent mye siden det og det er inspirerende å se resultatene av arbeidet han har lagt ned, sier Berg.

Se film fra joggerunden som røykdykkerne ved Nortura Malvik hadde 17. mars i år:

Artikkelen ble publisert i Sikkerhet nr. 1 2023.