– Planverk trenger ikke ta mye tid

Glimt fra bedriftene, Nyheter 22. februar 2017 Skrevet av Karoline Kathrine Åbyholm

Møller Bil Haugesund AS har god kontroll på beredskapsplanen sin.

For noen virksomheter kan kravet om å etablere industrivern virke unødvendig og «noe myndighetene krever at man gjør». Møller Bil Haugesund AS var også av denne oppfatningen for noen år siden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BAGGEN ER KLAR: Innsatsleder Frode Gamst (t.v.) er beredt sammen med mekaniker Eirik Østebø og industrivernleder Sigmund Haukås. Over skulderen har Gamst en bag med alt nødvendig utstyr. Baggen er plombert og inneholder blant annet vaier, førstehjelpssaker og ekstranøkler til truck og traktor slik at ikke tid går tapt når for eksempel en bil må løftes vekk. Foto: Haakon Nordvik

– Tidligere syntes vi kravet om industrivern var noe herk, og vi hadde det bare fordi vi måtte ha det. Vi klarte å få sendt avgårde industrivernrapporten, men arbeidet med denne var ingen lystbetont oppgave, innrømmer en åpenhjertig industrivernleder Sigmund Haukås.

Men nå har heldigvis pipen fått en annen lyd. Ved hjelp av en engasjert innsatsperson ble det høsten 2016 gjort grep for å gjøre beredskapsplanen enklere og mer anvendelig. Etter at medarbeideren utformet et utkast, var flere i industrivernet med på å ferdigstille beredskapsplanen.

Resultatet har blitt en plan industrivernet er stolte av.

– Det trenger ikke å være så komplisert, sier innsatsleder Frode Gamst og viser fram beredskapsplanen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FORNØYD: Innsatsleder Frode Gamst er fornøyd med beredskapsplanen. Foto: Haakon Nordvik

Planen består av syv A4-sider med en innholdsfortegnelse på forsiden slik at det er lett å finne det man leter etter. Her er varslingsrutinene satt opp samt beskrivelse av hvordan industrivernet er organisert. I tillegg er det presentert et utvalg uønskede hendelser med aksjonsliste for industrivernet under hver hendelse.

– Tidligere hadde vi ikke noen ordentlig plan, så da vi begynte å se på dokumentasjonen var det viktig at planen skulle være tilpasset vår virksomhet. Den måtte være håndterlig for oss og ikke være så omfattende at vi ikke fikk brukt beredskapsplanen, sier Haukås.

Teksten er et utdrag fra en reportasje i Sikkerhet nr. 1 2017.