Nexans-tårnet ruver i landskapet i Halden. Selv om det er tåkete denne marsdagen, er det enkelt å få øye på bygget der metervis med kabler henger til tørk. Tårnet er Norges høyeste byggverk med sine 122,5 meter – fem meter høyere enn Oslo Plaza.
– Ja, vi er ganske synlige i terrenget, smiler industrivernleder Tommy Arnesen Isnes.
Under Sikkerhets besøk er store deler av uteområdene og produksjonshallen sperret av på grunn av testing av kabler.
Mange av de ansatte står vakt for å passe på at ingen uvedkommende kommer inn på testområdene.
(artikkelen fortsetter under bildet)
– Det er alltid mye som skjer her, og vi har produksjon hele døgnet, forteller Isnes.
Hos Nexans er brann den største uønskede hendelsen, og med mange kilometer med kabeltransportbånd kan en brann raskt spre seg til hele produksjonsområdet.
– En takbrann på produksjonsbygget er det desidert verste som kan skje hos oss. Det vil føre til at produksjonen må stanse i lang tid, og i verste fall risikerer vi at fabrikken blir så skadet at den ikke blir bygd opp igjen, sier Isnes.
Han legger til at dette er absolutt verst tenkelige scenario, og at mange elementer må sammenfalle for at det skal skje.
– Men jeg tror det er farlig å si at noe ikke kan skje, for man kan aldri sikre seg hundre prosent mot noe, sier han.
Tilpasset slukking
Industrivernet ved Nexans får opplæring i ulike slukkemetoder. Dersom det skulle begynne å brenne, er det nemlig ikke bare å pøse på med vann.
– Vi har noen blykar hos oss, blyet brukes i kablene vi lager. Dersom det skulle begynne å brenne ved et av disse karene, kan vi definitivt ikke pøse på med vann – da vil det eksplodere! Så vi gir industrivernet kunnskap i hva slags slukkemiddel de skal bruke på ulike typer branner, sier Isnes.
I tillegg har Nexans sprinkleranlegg over de delene av virksomheten der man kan bruke vann som slukkemiddel. Ved en storbrann vil fabrikken bruke mye vann, og de har derfor basseng som de kan bruke under innsats.
– På den måten vil vi ikke bruke oppfor mye av det kommunale vannet, sier Isnes.
– Selv om vi er nærme sjøen, er det ikke bare-bare å bruke dette vannet til å slukke. Her kan det være mye brakkvann (blanding av salt- og ferskvann, jour.anm.) og dette er ikke så effektivt å slukke med, sier nestleder i industrivernet Per G. Holmen.
Teksten er et utdrag fra en reportasje i Sikkerhet nr. 2 2017.